2012-02-28 15:23:41• hírek • Kocsis Zoltán

Nyereséges volt a szeméttelep, díjnyertes technikát alkalmaznának

A Szatmár Megyei Tanács felügyelősége alá tartozó intézmények közül egyedüliként zárt pozitív gazdasági mérleggel a tavaly a Szamosdobon található ökologikus szeméttelep. A tároló további fejlesztéseken eshet át: két, Nyugat-Európában is újdonságnak számító technológia alkalmazását helyezte kilátásban az Megyei Tanács.

Az előző esztendőben összesen 2,7 millió lej bevétellel zárt a szamosdobi ökologikus szeméttározó, ebből pedig 869.543 lej volt a profit. Ezzel a szeméttelep az egyetlen, a Szatmár Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó intézmény, amely pozitív mérleggel zárta az esztendőt - derült ki Csehi Árpád évértékelő jelentéséből. A tavaly júliusban elkészült telepet pedig tovább modernizálná a Megyei Tanács, erről fogadott el határozatot a testület a legutóbbi tanácsülésén.

A nyíregyházi Bio-Genézis Környezetvédelmi kft.-vel együttműködve két újabb hangárral bővül majd a telep. Ezekben helyezik majd el azokat a berendezéseket, amelyek lehetővé teszik a szemét előszelektálását, metanol valamint terméstalaj előállítását. Mindezen befektetések 1,167 millió euróba kerülnek.

Az előválogatásra azért van, szükség, magyarázta Csehi, mert a megyében egyelőre szinte sehol nem épült még ki a duális szemétgyűjtést lehetővé tevő rendszer. Ennek következtében kénytelenek lesznek a telepen szétválasztani a nedves és a száraz szemetet - erre a tározó eredetileg nem volt felkészülve, csak a száraz hulladék szelektálására.

A metanol kommunális hulladékból való előállítása egy új technológia, amelyet két magyar kutató dolgozott ki. A módszer 2008-ban Magyarországon elnyerte az Év Találmánya Díjat, míg 2011 őszén Nürnbergben a Green Oscar elnevezésű elismerést érdemelte ki. Magyarországon egyelőre Miskolcon működik hasonló rendszer. A metanolt gyakran használják belső égésű motorok üzemanyagaként, többnyire benzinnel keverve, de különböző műanyagoknak, festékeknek is az alapanyaga.

A múlt és a jövő: a szeméthalom mögött a modern berendezéseket rejtő hangárok

Ami a terméstalaj előállítását illeti: az ősszel összesen 175 tonna lebomló hulladékot szállítottak a telepre, ahonnan máris vásárolható komposzt.

A szeméttelep fejlesztése azonban ezzel sem ér véget. Csehi elárulta, jelenleg egy olyan technológia alkalmazásának a hatékonyságát vizsgálják, amelyet egyelőre csak Németországban használnak. Ennek lényege, hogy a használt üveget, amely iránt, a pettel ellentétben, kicsi az érdeklődés, gyakorlatilag porrá zúzza a gép. Az így kapott anyagot pedig aszfaltba vagy betonba keverve lehet újrahasznosítani.

A tavalyi esztendőben összesen 155.970 köbméter háztartási hulladékot fogadott be a szamosdobi szeméttelep.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: